برنامه ریزی و کنترل پروژه

نمودار گانت

اولین روش برنامه ریزی پروژه در اوایل قرن بیستم، توسط هنری گانت و فردریک تیلور ایجاد گردید. در این روش، یک نمودار بر روی یک صفحه مختصات شامل دو محور عمود بر هم ( محور افقی برای نمایش زمان شروع و پایان فعالیت ها و محور قائم برای نمایش فعالیت ها) مورد استفاده قرار می گیرد. این نمودار که اصطلاحا به آن نمودار گانت (Gant chart) گفته می شود، از ساده ترین نمودارها برای نشان دادن زمان های آغاز و پایان فعالیت ها بوده و هنوز هم در بسیاری از موسسات و سازمان ها بعنوان تنها روش برنامه ریزی مورد استفاده قرار می گیرند.
نکته: مهمترین اطلاعاتی که نمودار گانت می تواند در پایان به ما بدهد، توالی فعالیت ها و زمان اتمام پروژه به وضوح مشخص می گردد.
– از اشکالات عمده نمودارگانت این است که تقدم و تاخر بین فعالیت ها درآن به خوبی مشهود نیست. برای رفع این مشکل، در اواسط قرن بیستم ، روش های برنامه ریزی شبکه ای ابداع شد که در قسمت بعدی بیشتر به آن خواهیم پرداخت.
نکته: هرچند مزیت نمودار گانت فهم ساده ی آن است اما 3 اشکال اساسی دارد:

1- وسیله ی مناسبی برای محاسبات زمانی نیست .
(محاسبات زمانی معمولا به روش شبکه ای انجام می شود و در نمودارهای گانت نمایش داده می شوند.)

2- مشکل اخذ تصمیمات همزمان
منظور از تصمیمات همزمان 3 مورد زیر است:
* روش یا منطق اجرای پروژه
* تعیین زمان هر فعالیت
* منابع مورد نیاز برای انجام هر فعالیت

3- فقدان انعطاف در به هنگام سازی و زمان ها
بعد از شروع پروژه لازم است که در مقاطع مختلف زمانی زمان های فعالیت ها با توجه به این که در واقع چه رخ داده است، به روز رسانی کنیم ، تا بتوانیم برنامه ریزی پروژه را به روش بهتری انجام دهیم .

مدیریت اینگونه تغییرات در نمودارهای گانت یکی دیگر از اشکالات این نمودارهاست.

دکتر علیرضا لرک

این وبگاه با هدف تسهیل ارتباط دکتر علیرضا لرک با محققان، دانشجویان و سایر علاقمندان ایجاد شده است بی شک نقطه نظرات شما می تواند ما را در توسعه آن یاری نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا