اصول و مقررات پیمان

تقسیم بندی قوانین از حیث محتوا

تقسیم بندی قوانین از حیث محتوا
الف – قوانین ماهوی (موجد حق): قوانینی که ناظر به ایجاد یا زوال و انتقال حق فردی باشد. مثل موادی که شرایط اساسی صحت معاملات یا مقدار قابل تصرف در وصیت و سهام وارثان یا جرائم را تعیین می کند.
ب- قوانین شکلی (تشریفاتی): قوانینی که ناظر به آیین، تشریفات و طرح و تعقیب دعوا و نحوه رسیدکی به آنها باشد. مثل مقررات مربوط به طرز تنظیم وصیت نامه تشریفات اسناد رسمی و چگونگی دعوت طرفین به دادرسی.

توجه مهم: قانون آیین دادرسی کیفری و قانون آیین دادرسی مدنی جزو قوانین شکلی هستند.
2-4 تقسیمات علم حقوق به لحاظ رابطه
علم حقوق از لحاظ رابطه به دو دسته خصوصی و عمومی تقسیم بندی می گردد.حقوق خصوصی حاکم بر روابط افراد با یکدیگر است و شامل حقوق مدنی، حقوق تجارت، حقوق خانواده و حقوق مالکیت فکری می باشد.
در خصوص موضوعات حقوق مدنی، حقوق و تکالیف مردم در جامعه به حقوق عین ذهنی تقسیم شود. حقوق مالی از نمونه های حقوق عینی است و به مجموعه حقوقی گفته می شود که دارای ارزش اقتصادی و قابل مبادله با پول است. مانند حق مالکیت یک شئ و یا حقی که طلبکار بر بدهکار پیدا می کند و به موجب آن می تواند ما را از او مطالبه کند، اما منظور از حقوق ذهنی، امتیازاتی است که مربوط به شخصیت انسانی افراد است و قابل تقویم به پول نمی باشد. مانند حق ازدواج کردن و حق ارث بردن.
قانون مهم ترین منبع حقوق مدنی است و قانون مدنی که در ۱۳۳۵ ماده در سه دوره قانونگذاری و در سالهای ۱۳۰۷ تا ۱۳۱۴ توسط مجلس شورای ملی به تصویب رسید مهم ترین مجموعه قانون مربوط به حقوق مدنی است که در درجه اول بر اساس فقه شیعه و سپس با استفاده از قوانین مدنی کشورهای فرانسه، سوئیس و بلژیک تدوین شده است.
به طور کلی نظام اصلی حقوق دنیا به دو دسته نظام رویه قضایی و نظام حقوق مدون با مدنی (رومی ژرمنی) منقسم می گردد. همچنین مباحث و موضوعات علم حقوق را می توان از نظر روابط و قلمرو اجرایی در تقسیم بندی های دیگری جای داد.

دکتر علیرضا لرک

این وبگاه با هدف تسهیل ارتباط دکتر علیرضا لرک با محققان، دانشجویان و سایر علاقمندان ایجاد شده است بی شک نقطه نظرات شما می تواند ما را در توسعه آن یاری نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا