برنامه ریزی و کنترل پروژه

روش مسیر بحرانی (CPM)

تصور کنید که دو دوست را ملاقات کرده و تصمیم می گیرید به شکار بروید. یکی از دوستان، غذا آورده، دیگری اسباب شکار را می آورد، و شما ماشین جیپ خود را برای مسافرت آماده خواهید کرد.

پس از آن که هر نفر کار خود را به اتمام رساند، با هم به محل شکار خواهید رفت. همچنین فرض کنید که نخستین فعالیت (تهیه ی غذا) نیازمند دو ساعت زمان، دومین فعالیت (تهیه ی اسباب شکار) نیازمند 3 ساعت زمان، و سومین فعالیت (آماده نمودن ماشین جیپ) نیازمند 4 ساعت زمان است. در صورتی که هر سه فعالیت در ساعت 8 صبح آغاز گردند (که هر یک از شما برای انجام تکلیف خود عازم می شوید)، فعالیت بعدی (راندن به محل شکار) نمی تواند تا زمانی که هر سه نفر شما بازگشته باشید آغاز گردد (یعنی، هنگامی که هر سه فعالیت کامل شده باشند). در صورتی که همه چیز مطابق برنامه ریزی پیش برود، نخستین فرد با غذا در ساعت 10 صبح، دومین نفر با اسباب شکار در ساعت 11 صبح، و شما با ماشین جیپ آماده، در ساعت 12 صبح بازخواهید گشت .

اکنون، از خود این سوال را بپرسید: ‘کدام فعالیت، برنامه ریزی زمانی را “پیش برده” یا کنترل می نماید؟’ پاسخ، فعالیت سوم (آماده سازی ماشین جیپ) است. هرگونه تاخیر در بازگشت شما، مسافرت را به پس از ساعت 12 به تاخیر خواهد انداخت. در مقایسه، دوست شما دو ساعت اضافه ‘برای استفاده به میل خود’ دارد، و دوست دوم شما 1 ساعت اضافه دارد. آن ها می توانند تصمیم بگیرند که زمان اضافه را به هر شکل که می خواهند استفاده کنند. به عنوان مثال، می توانند کارهای زیر را انجام دهند:
• در زودترین زمان آغاز کرده، در زودترین زمان  کار را  به پایان رسانده، و سپس استراحت کنند؛
• در دیرترین زمان ممکن آغاز کرده (ساعت 10 صبح برای فرد نخست و 9 صبح برای فرد دوم) و در ساعت 12 ظهر ]کار را[ به پایان برسانند؛
• در میان بازه های  تقسیم شده ی  انجام کار، استراحت کنند.
به این زمان اضافه، شناوری می گوییم. دوستان شما بایستی با دقت مراقب زمان خود باشند تا زمان بیشتری را از شناوری که دارند ‘هدر’ ندهند: 2 ساعت برای فرد نخست و 1 ساعت برای فرد دوم.

هرگونه تاخیری بیش از این زمان های شناوری، منجر به تاخیری در تمامی برنامه ریزی زمانی خواهد شد. با این وجود، شما هیچ زمان شناوری نداشته و یک برنامه ریزی زمانی متراکم دارید. فعالیت شما، بحرانی است.

این سناریو، مثالی ساده شده از روش مسیر بحرانی (CPM)می باشد.

دکتر علیرضا لرک

این وبگاه با هدف تسهیل ارتباط دکتر علیرضا لرک با محققان، دانشجویان و سایر علاقمندان ایجاد شده است بی شک نقطه نظرات شما می تواند ما را در توسعه آن یاری نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا